Alles over Hollandse Nieuwe Haring 2024
Alleen vanaf de officiële start tot het eind van het haringseizoen mag maatjesharing als Hollandse Nieuwe worden verkocht. Daarna is alleen nog de naam maatjesharing toegestaan. Het is daarom belangrijk om precies te weten wanneer het Hollandse Nieuwe haringseizoen van 2024 begint voordat je de vis onder deze naam gaat aanbieden.
Voor 2024 staat de start van het seizoen gepland in de week van 19 juni. Vanaf deze nog nader te bepalen dag kun je Hollandse Nieuwe Haring weer op het ijs leggen in je koelvitrine.
Met Vlaggetjesdag wordt de komst van Hollandse Nieuwe Haring gevierd in Scheveningen. Een belangrijke dag om de verse haring eens goed te promoten. Zaterdag 22 juni kunnen de vlaggetjes weer uit de kast worden gehaald om je viskraam extra feestelijk te maken.
Een Hollandse Nieuwe Haring is minstens 3 jaar oud en wordt van mei tot juli in zes weken tijd gevangen. Haring die in deze periode wordt gevangen, op traditionele manier wordt gekaakt, gezouten, gefileerd en ook direct wordt ingevroren, krijgt de naam Hollandse Nieuwe Haring. Bovendien moet de vis minimaal een vetpercentage van 16% hebben. De naam ‘Hollandse Nieuwe’ is ontstaan omdat dit proces in Nederland is uitgevonden. Het heeft dus niets te maken met de herkomst de vis. Deze wordt vooral gevangen in Noorwegen, Denemarken en Schotland.
Het kan soms gebeuren dat oude haring als Hollandse Nieuwe wordt verkocht, hoewel dit niet de bedoeling is. Een goede oude haring kan lijken op een Hollandse Nieuwe, daarom is het belangrijk om te vertrouwen op je groothandelaar om de juiste haring te leveren. Als visboer wil je er zeker van zijn dat je de juiste haring verkoopt, zodat klanten jou kunnen vertrouwen.
Lees hier de kenmerken van een échte Hollandse Nieuwe: